Štorija o školjkama

Iz pisama Jakova Sorkolevića, stonskog kneza, sa talijanskim prirodoslovcem Ulisseom Aldrovandijem (1580 – 1584) doznajemo o obilju i raznovrsnosti školjka u Malostonskom zaljevu.  Osim pisama slao mu je uzorke školjka ali i ricetu kako ih pripremiti. Opisao mu je Jakobove kapice “pelegrine” uz napomenu da se isprže na tavici s maslinama, znači jesti gospodski.

Školjku koja raste čvrsto priljubljena uza stijenu, a vadi se željezom nataknutim na dugačku motku, poslao je uz objašnjenje da se kod nas zove kopitnjak je nalik konjskom kopitu.

Kopitnjake često arheolozi nalaze u ilirskim i grčkim nalazima, a nedavno otkopana kula Svih Svetih u Korčuli može se podičiti punim kesama ljuštura ovih školjka.

Prstace opisuje kao školjke koje se rađaju u kamen, a iz godine u godinu rastu šireći svojom ljušturom rupu u kamenu.

Za periske ili losture (palasture) kaže da su školjke koje mogu narasti do visine čovjeka. Vadile su se pomoću željeza na vrhu dugačke motke, a ako su bile duboko, rabio se konopac što se poput omče naticao i zatezao oko školjke, koju je potom dvoje ljudi izvlačilo na brod. Sorkočević uspoređuje meso losture sa kozletinom ili janjetinom. Za losturu navodi da osim mesa, da ima i račića koji je uvijek u njoj, zrnaca i spominje vrećicu što se nalazi u sredini mesa koja se odstranjuje (da meso ne bude gorko). Nekad se vjerovalo da su njezine zlaćane niti ljekovite, pa su tako na Lastovu niti upletali u različite odjevne predmete. Ponekad bi se u njima mogao naći i biser, koji se stavljao kao ukras na zlatne ogrlice. Danas je lov na losture zabranjen, a bolest ih je gotovo uništila zadnjih nekoliko godina.   Nemojte počiniti kazneno djelo loveći ih,  ali ovo možete sprovesti u djelo:

Mušule (dagnje)  s mozgom

Sastojci:

teleći mozak,

meso 10 mušula,

lu ,

parmezan,

3 jaja,

3 slane srdele,

petrusimen.

 

Mozak se očisti i šufiga na ulju na kojem je popržen nasjeckanih luk i petrusimen. Mozak stavimo u školjke od mušula. Jaja dobro izbatimo, dodamo sitno i sjeckane srdele i meso mušula. Napunio školjke, pospemo parmezanom te stavimo zapeći u pećnicu na 15-20min.

Prijatno!

Tekst: Sunčana Žaknić